Serendipiteit

In de studiezaal van het Zeeuws Archief kunnen personen onderzoek doen naar hun voorouders en hun woonomgeving. Tijdens de hulp bij zo’n zoektocht, naar in dit geval een herberg in Oostkapelle, stuitte Ilja Mostert (medewerker van het Zeeuws Archief) toevallig op Cornelis Goliath, maker van de beroemde kaart van het zeventiende-eeuwse Middelburg. Hij ging verder spitten en uit diverse archiefbronnen wist hij het verhaal van een leven vol avonturen en tragedies van deze ingenieur en kaartenmaker in het leger naar boven te halen. Een kaping op weg naar Portugal, gevangenschap in Algerije en een aanslag op zijn leven. Het bewogen leven van deze globetrotter bleek een prachtig onderwerp voor een tentoonstelling. Wij verzorgden de vormgeving van ‘De 9 levens van Cornelis Goliath’.